Home » Kesihatan » Apa Itu Jerawat Dan Puncanya

Apa Itu Jerawat Dan Puncanya

Apa Itu Jerawat Dan Puncanya. Pasti ramai yang menghadapi masalah jerawat dimuka. Cuma bezanya teruk atau tidak. Jerawat ini tidak hanya terjadi pada remaja, jerawat juga terjadi pada orang dewasa dan juga anak kecil tidak kira lelaki atau perempuan.

Apa Itu Jerawat Dan Puncanya
Jerawat

Apa Itu Jerawat
Jerawat atau acne vulgaris adalah gangguan pada kulit yang terjadi ketika minyak dan sel kulit mati menyumbat pada pori-pori. Jerawat merupakan permasalahan yang paling umum pada kulit, yang dicirikan dengan hadirnya kulit kemerahan kerana iritasi, noda hitam atau bintik merah membengkak hingga bernanah.

Punca Jerawat
Jerawat terjadi karena penyumbatan pada pori-pori yang kemudian bakteria membiak di pori yang tersumbat tersebut. Seseorang yang memiliki kulit berminyak mudah mendapat jerawat karena minyak berlebih dengan mudah dapat terjebak di pori dan menyebabkan penyumbatan. Pori yang tersumbat tadi secara perlahan semakin membesar dan membentuk benjolan. Bakteri yang ada di dalamnya boleh jadi menembus lapisan kulit yang lebih dalam, menyebabkan radang dan infeksi.

Beberapa faktor diyakini adalah penyebab jerawat seperti masalah hormon, genetik, psikologi dan infeksi ( jangkitan )

Baca juga Cara Terbaik Menghilangkan Parut Jerawat

Check Also

penyakit kayap

Apa Itu Penyakit Kayap Serta Tandanya

Apa Itu Penyakit Kayap Serta Tandanya. Itu adalah persoalan yang perlu anda tahu berkaitan penyakit …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *