Home » Gaya Hidup » Tahukah Anda Berapa Kali Mata Berkedip Setiap Hari

Tahukah Anda Berapa Kali Mata Berkedip Setiap Hari

Tahukah Anda Berapa Kali Mata Berkedip Setiap Hari. Mungkin hal ini kita tidak pernah ambil tahu. Kita mungkin juga tidak sedar akan kerdipan mata kita sendiri. Tahukah anda berapa kali mata kita berkedip setiap hari?

 

Berapa Kali Mata Berkedip
Berapa kalikah mata berkedip setiap hari?

 

Sedar atau tidak, tahukah anda bahawa setiap hari mata berkedip sebanyak kira-kira 15000 kali. Banyak bukan. Tapi itu hanya angka purata dan mungkin berbeza mengikut individu. Tapi yang penting kenapa mata kita berkedip begitu kerap setiap hari.

Berapa Kali Mata Berkedip Seminit

Menurut kenyataan Dr Stephen Juan yang dipetik dari The Register.
Pada orang dewasa bervariasi antara 10-15 kali per minit.
Usia 14 tahun, frekuensi kedipan hanya sekitar 10 kali per minit.
Bayi yang baru lahir jauh lebih sedikit iaitu kurang dari 2 kali dalam seminit.

Kedipan mata terlalu cepat untuk disadari oleh otak manusia. Meski mata mengalami kondisi gelap selama sepersekian detik, otak akan mengabaikannya sehingga tidak akan mengganggu penglihatan secara umum.

Baca juga : Cara Hilangkan Kesan Mata Panda

Kedipan rutin tujuannya agar air mata membasahi permukaan mata yang mengering. Dengan satu atau dua kali berkedip per minit ianya sudah cukup untuk melakukan pekerjaan mencuci dan menyegarkan mata. Ada berbagai pendapat yang menjelaskan hal ini, tapi pada umumnya dikaitkan dengan produktiviti kelenjar air mata. Semakin tua usia seseorang, produksi air mata makin sedikit sehingga mata lebih cepat kering.

Berkedip juga menggambarkan emosi dan perasaan Anda. Sebagai contoh, perasaan cemas membuat kita berkedip lebih banyak. Jika waktu kita panik dalam tanpa kita sedari, mata kita akan berkedip lebih banyak berbanding situasi normal. Menarik bukan mengenai kedipan mata kita yang memiliki banyak manfaat.

Kini anda sudah tahu berapa kali mata berkedip setiap hari dan apakah tujuannya. Semoga artikel ini memberikan manfaat. Kongsi-kongsikan.

Check Also

Niat Puasa bulan ramadhan

Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Doa Berbuka

Bulan ramadhan adalah bulan yang paling dinantikan oleh seluruh umat Islam. Pada masa inilah segala …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *